Economie weer op pre-crisisniveau

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is de Nederlandse economie weer op het pre-crisisniveau van 2008.

Winkels
Nieuws
Datum: 14-12-2016

Goed nieuws, maar of u er direct veel van zult merken, is nog de vraag. Het betekent vooral dat er vanaf volgend jaar weer en 'begrotingsevenwicht' zal zijn. Met andere woorden: de tijden waarin het kabinet kampte met een begrotingstekort lijken voorbij.

Economische groei en werkgelegenheid

Dat komt omdat de economische groei naar verwachting doorzet (2,1% in 2017) en – heel belangrijk – de werkloosheid snel daalt. Naar schatting zijn er volgend jaar 475.000 Nederlanders werkloos tegen 540.000 in 2016.

Hoewel de koopkracht in 2017 met slechts 0,7% stijgt, neemt het consumentenvertrouwen wel toe. Dat in combinatie met de lage spaarrente maakt dat we meer geld uitgeven en dat is goed voor de economie. Ook de goedlopende huizenmarkt draagt hieraan bij.

Ook onzekerheid

Toch waarschuwen de economen van het CPB voor te veel optimisme. De verwachtingen zijn namelijk gebaseerd op de (internationale) situatie zoals deze nu is. Daardoor zijn er ook onzekerheden. Een verandering, bijvoorbeeld als gevolg van een mogelijke bankencrisis in Italië, heeft naar alle waarschijnlijkheid ook gevolgen voor Nederland economie.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.