Huizen in grote steden onbetaalbaar, DNB ziet geen ‘zeepbel’

De huizenmarkt in grote steden is oververhit. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is er echter geen sprake van een ‘kredietgedreven zeepbel’.

Man en vrouw staan in etalage te kijken bij de makelaar
Nieuws
Datum: 10-05-2017

DNB motiveert het standpunt door erop te wijzen dat huizen in grote steden met steeds meer eigen geld worden gefinancierd. De sterke huizenprijsstijging is volgens de centrale bank een gevolg van schaarste in combinatie met een groeiend tekort aan middeldure huurwoningen in de vrije sector.

Geen voorbehoud

In steden als Amsterdam en Utrecht zijn er soms wel vijftig gegadigden voor een te koop staand huis. Die bieden tegen elkaar op om het maar te mogen kopen. In bijna de helft van de gevallen wordt het voorlopige koopcontract zonder voorbehoud van financiering opgesteld. Landelijk gezien komt dit slechts een op de acht keer voor.

Toch een zeepbel?

De explosieve stijging van de huizenprijs in de grote steden kan wel degelijk een zeepbel zijn, vrezen veel specialisten. Niet in de betekenis die DNB eraan geeft door het woordje ‘kredietgedreven’ toe te voegen, wel in de zin dat de prijzen op termijn juist weer dalen. Bijvoorbeeld doordat investeerders die geld stoppen in panden voor AIrBNB’s van de ene op de andere dag kunnen besluiten die panden met verlies te verkopen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.