Meeste pensioenen niet omlaag maar ook niet omhoog

Vrijwel geen enkel pensioenfonds hoeft vooralsnog te korten op de pensioenen. Indexering van de uitkeringen zit er echter ook niet in.

ouder stel lachen
Nieuws
Datum: 03-01-2017

Volgens adviesbureau Aon Hewitt steeg de gemiddelde dekkingsgraad in december naar 102%. In november 2016 was deze nog 101%. De gemiddelde dekking over het jaar genomen is wel flink gedaald en ging van 104% naar 98%.

Brexit

Dat is het gevolg van de lage rente en de onzekerheid op de beurzen. Eerder in 2016 herstelden de dekkingsgraden van de pensioenfondsen zich nog redelijk als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar na het referendum over de Brexit daalde de gemiddelde dekkingsgraad naar een dieptepunt van 95%.

Trump

Pas sinds bekend is dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, herstellen de fondsen zich weer. De rente steeg namelijk iets omdat de verwachting is dat Trump fors zal investeren en dus geld nodig heeft.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.