Op vakantie? Laat uw huis veilig achter!

Bent u al druk met de vakantievoorbereidingen? Dan heeft u vast een lijst met alles wat u moet inpakken. Maar denkt u er ook aan om uw huis veilig achter te laten?

Inbreker probeert de deur te openen
Nieuws
Datum: 07-07-2016

Niets is zo vervelend als na een heerlijke vakantie thuiskomen in een huis waarin is ingebroken. Inbrekers slaan in de zomer vaak hun slag, omdat ze zien dat huizen langere tijd onbewoond zijn. Vanwege een uitpuilende brievenbus, bijvoorbeeld. Of doordat de gordijnen overdag niet opengaan.

Ook enthousiaste vakantieberichten op Facebook en Twitter kunnen inbrekers inspireren. Wees dus voorzichtig met wat u deelt. Niet alleen tijdens uw vakantie, maar ook voor die tijd.

Handige checklist

Om u te helpen uw huis zo veilig mogelijk achter te laten, hebben wij een handige checklist opgesteld.

Ramen en deuren

Controleer voordat u weg gaat alle ramen en deuren. Zitten ze allemaal goed dicht en zijn ze op slot? Vergeet ook de bovenlichtjes in de badkamer en het toilet niet. Laat aan de binnenzijde geen sleutels in de sloten steken. Binnendeuren doet u liefst niet op slot.

Tijdschakelaars

Als u een paar lampen op een tijdschakelaar aansluit, lijkt het tijdens uw vakantie net u thuis bent. De meeste moderne schakelaars hebben een functie waarbij de elektriciteit in een tijdvak van een half uur of een uur wordt ingeschakeld. Hierdoor gaat de lamp niet elke dag op precies hetzelfde moment aan, waardoor u nog beter de indruk wekt dat er iemand thuis is.

Ladders

Zorg ervoor dat er geen ladders voor het pakken liggen. Ook hoge containers en dergelijke kunt u beter binnen zetten of aan de ketting leggen.

Kostbaarheden

Laat liever geen kostbaarheden en contant geld achter in uw woning. Het tijdelijk huren van een kluis bij de bank kost niet veel en is veel veiliger.

Post

Vraag aan familie, kennissen of buren om de post regelmatig van de mat te halen en op een plaats te leggen die vanaf buiten niet kan worden gezien. Zeg het abonnement van uw krant tijdelijk op of laat de krant doorsturen naar uw vakantie-adres.

Gas, elektriciteit en water

Sluit de gaskraan in de keuken. Controleer of elektrische apparaten zoals vaatwasser, wasdroger, wasmachine en televisie echt uit zijn. Kunt u uw tv alleen stand by zetten? Trek dan de stekker uit het stopcontact. Controleer of alle kranen -ook die van de wasmachine- goed dicht zijn. Zet de verwarming laag.

Achterblijvers

Laat uw vakantieadres en uw reisplannen achter bij familie en kennissen of buren die uw huis tijdens uw afwezigheid in de gaten houden. Mocht er iets zijn, dan weten ze hoe ze u kunnen bereiken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.