Pensioen: wensen anders dan realiteit

Het gros van de Nederlanders wil op een andere manier pensioen opbouwen en ver voor de wettelijke pensioenleeftijd stoppen met werken.

Stel kijkt vanaf het balkon
Nieuws
Datum: 08-09-2016

Ruim 70% van de bevolking vanaf 18 jaar wil af van het huidige pensioenstelsel. Zij kiezen liever voor andere manieren van pensioenopbouw, zo blijkt uit recent onderzoek van ABN Amro MeesPierson.

Ruim 40% van de ondervraagden wil individueel pensioen opbouwen, eenderde kiest voor een combinatie van collectieve en individuele opbouw. Verder willen de meeste respondenten zelf bepalen wie hun pensioenuitvoerder is.

Pensioenleeftijd

Het bericht over dit onderzoek komt vrijwel gelijktijdig met de uitspraak dat de pensioenleeftijd op korte termijn naar 70 jaar zou moeten. Gebeurt dit niet, dan zullen de pensioenpremies fors stijgen en de pensioenuitkeringen tegelijkertijd dalen, waarschuwde Herialt Mens van Aegon Asset Management bij nieuwszender BNR.

Dit staat haaks op de gewenste pensioenleeftijd. Die bedraagt namelijk nog altijd 61 jaar, zo meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) eind augustus. De pensioenleeftijd verlagen is volgens de onderzoekers van het SCP onmogelijk, omdat AOW en pensioen dan onbetaalbaar zou zijn.

Toch eerder stoppen?

Als u toch eerder wilt stoppen met werken, moet u zelf financieel vooruitkijken. Door nu al een individueel pensioenplan voor uzelf te maken en te sparen voor later, kunt u aanvullend inkomen opbouwen voor uw oude dag.

Als u een koopwoning heeft, kunt u er ook voor kiezen om – een groot deel van – uw hypotheekschuld af te lossen. Zo zorgt u ervoor dat uw maandlasten dalen en u met minder inkomen toekunt.

Meer informatie

Wilt u meer inzicht krijgen in uw financiële situatie van later of meer weten over wat u zelf kunt doen om u goed voor te bereiden op de toekomst? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.